Portfólió

Kapcsolat

[ Kérdések - válaszok ]

Gyakran ismétlődő kérdések

Szabványok, amelyeket figyelembe veszünk
A tervezés és kivitelezés során alkalmazott legfontosabb villamos szabványok az MSZ 447, MSZ EN 81346, MSZ HD 60364, MSZ 4852, MSZ EN 60617, MSZ EN 62305, MSZ 13207, MSZ 61557, MSZ 4851.
Melyek a villamos alapszerelés feladatai?
1. Nyomvonalak kialakítása - horonyképzés, 2. Szerelvény-, és kötődobozok, berendezések helyeinek meghatározása - fészekmarás és vésés, 3. Védőcsövek, csatornák elhelyezése, 4. Vezetékek, kábelek befűzése, behelyezése.
A teljeskörű villanyszerelés tevékenységei
Helyszíni szemlét követi sorrendben a Tervezés, majd e-Költségvetés készítés, Villamos energia biztosítása, Alapszerelés, Szerelvényezés, Fogyasztói főelosztó(k) szerelése, Áramkörök felélesztése, Beüzemelés és Dokumentálás.
Vezetékek, kábelek védelme téglafal esetén
Ha lakóingatlanról van szó, akkor falba süllyesztett védőcsöves elhelyezéssel, egyéb ipari létesítményben akár kábeltálca, kábellétra, falon kívüli védőcsövezést, kábelbilincses megoldást javaslunk.
Vezetékek, kábelek védelme beton esetén
Ha a beton még nincs terítve, úgy beton alá rejtett simafalú Symalen cső, lépésálló gégecső kerül felhasználásra. Egyébként falon kívüli csatornázás, ipari épületnél kábeltálca, kábellétra, falon kívüli kábelbilincsezés, védőcsövezés lehetséges.
Vezetékek, kábelek védelme gipszkartonfalak esetén
Ha a könnyűszerkezetes falazat engedi, úgy végig merev és / vagy hajlékony védőcsöveket telepítünk a gipszkarton takarásában elvezetve, lehetőleg MBCu kábelek alkalmazásával.
Védővezető jelentése, miért alkalmazzuk?
A védővezető a biztonság céljából, áramütés elleni védelemre, kizárólag hibaáram elvezetésére alkalmazott vezető. A vezeték szigetelésének tipikus színe a zöld-sárga. Fajtái: védőösszekötő-vezető, védőföldelő-vezető, és földelővezető. Jele: PE
EPH, Védőösszekötő-vezető, mit is jelentenek?
Védő egyenpotenciálú összekötés céljára használt védővezető (régen: EPH vezetőnek nevezték). Földelt, ill. földeltnek tekinthető fémszerkezeteket (csövek, épületszerkezet, stb.) be kell vonni az EPH (Egyen Potenciálra Hozó) hálózatba.
Védőföldelés jelentése és alkalmazása
Valamely testnek, vezetőanyagú tárgynak vagy vezetőnek - üzemszerűen feszültségmentes fémrészének a földdel való közvetlen vagy közvetett összeköttetése. Magában foglalja a földelőket, azok rendszerét és a földelővezető(ke)t.
Fogyasztói Főelosztó és jelentése
Hétköznapi nevén kismegszakító/biztosíték tábla, az adott épületben rendelkezésre álló villamos energia megfelelő elosztására, a kialakított áramkörök rendszerezésére szolgál. Itt foglalnak helyet a túláram-, túlfeszültség-, és áramvédő eszközök is.
Amit a Túlfeszültség levezetőről tudni kell
Az SPD (Surge Protective Device) - épületek belső villám és túlfeszültség védelmét látja el több lépcsős kialakítással. A beépítés helye a villamos csatlakozási pont vagy a főelosztó. Minden új építésű ház esetén kötelező jelleggel be kell szerelni.
Az ÁVK szerepe és miért kötelező a használata?
ÁramVédelmi Kapcsoló, másnéven Fi-relé, a védővezetős hálózatot kiegészítő áramütés elleni védelmi mód. Beépítése a fogyasztásmérő szekrényben vagy a fogyasztói főelosztóban a kismegszakítók elé helyezve történik. Beépítése kötelező.
Amit a Kismegszakítókról röviden tudni kell
A Főelosztó minden áramkörének külön-külön túláram/zárlati védelmi szerepet tölt be. "B" jelzésű gyors kioldású (lakásvilágítás, háztartási dugalj), "C" lomhább (lámpacsoportok, motorok), "D" nagyon lassú leoldású (hegesztők, ipari motorok).
Helyhez kötött berendezések meghatározása
Fix bekötésű készülékek, tehát helyüket könnyen, szerelésmentesen (esetleg roncsolás nélkül) nem lehet megváltoztatni. Pl. hűtőgép, elektromos sütő, főzőlap, légkondícionálók, szellőztető rendszerek, kapunyitók, bojler, infra-, panelfűtés.
Hasznos tudnivaló a LED-es technológiáról
A LED (Light Emitting Diode) fényforrás 2000 óránként nagyjából 3%-ot veszít a fényéből. Mivel az emberi szem 10%-os fényvesztést érzékel, ezért napi 2-3 órát üzemelve kb. 8-10 évet lesz működőképes - jelentős fényerőcsökkenés nélkül.
Létezik roncsolásmentes villanyszerelés?
Vezeték nélküli technológiával szerelt kapcsolók, dugaljak, ám ezek megbízhatósága messze alulmarad a hagyományos szereléstől. Mindamellett a sok szerelvény folyamatos nagyfrekvenciás sugárzása káros az egészségre.
Felújítás és az elektromos fűtés, tűzhely
Régi építésű lakóépület esetén számolni kell, hogy a teljes elektromos hálózatot cserélni kell a nagy áramigény miatt, ha elektromos fűtést vagy tűzhelyet szeretnénk, és ehhez a fogyasztásmérő helyet is szabványosítani kell a legtöbb esetben.